Ik vind het leven moeilijk. Daar werd ik aan herinnerd toen ik dit weekend ontdekte dat Chester Bennington, de voorman van de rockband Linkin Park, zich heeft opgehangen, in juli al – ik was op vakantie in de bergen toen en had blijkbaar het nieuws gemist. Ik was (ben) best wel fan van de muziek en zijn stem. Sinds ik weet dat hij er niet meer is luister ik elke paar uur wel naar een nummer van Linkin Park. (Tip: luister dit nummer met koptelefoon en bekijk het schermvullend voor je verder leest.)

Toen ik een puber was, heb ik gespeeld met ideeën om er een eind aan te maken. Ik ben niet goed in dit spel dat leven heet, was een zin die vaak in mijn gedachten terugkwam.

Na mijn pubertijd heb ik het lange tijd weggezet als gezever van een jochie dat bijzonder wilde zijn en niet wist hoe-ie met zijn gevoel om moest gaan. Het was de tijd van Nirvana, een band met een nummer dat I Hate Myself And I Wanna Die heet en een zanger die echt zijn kunst leefde, zal ik maar zeggen. Door hieraan mee te doen, althans in gedachten, werd ik ook een beetje een Kurt Cobain, dacht ik naderhand.

‘Misschien ben ik zelf wel m’n grootste doofpot.

Maar dankzij Chester denk ik er weer over na. Ik kom tot de conclusie dat ik het leven gewoon echt niet gemakkelijk vind. Op alle vlakken twijfel ik weleens aan mezelf: of ik m’n dochter wel goed begeleid in haar jonge leven; of ik m’n vriendin wel blij maak; hoe ik eruit zie; of m’n tinnitus toch geen hersentumor is, ook al zei de MRI van niet; of m’n ouders en zussen trots op me zijn; of ik m’n vrienden goed behandel; hoe ik me gedraag tijdens m’n werk; hoe m’n bankrekening zich ontwikkelt en of ik m’n gezin wel kan onderhouden; of ik wel genoeg of misschien te vaak opkom voor m’n overtuigingen; of het überhaupt wel ergens op slaat wat ik doe met m’n leven; wat anderen van me denken; en ga zo maar door.

Bij lange na geen redenen om zelfmoord te plegen. En wat belangrijker is, ik denk dat ik bij lange na niet de enige ben die dit soort gedachten heeft.

Waar het me om gaat: dit soort gedachten mag je niet hebben. Als ik ze aan een ander vertel, is de reactie prompt: ‘Nee, joh! Jij?! Je bent hartstikke goed bezig!’ Of, nog beter: ‘Doe niet zo zwaarmoedig, man! Het leven is toch mooi!’

En misschien ben ik zelf wel m’n grootste doofpot. Dit kan ik er nu niet bij hebben, morgen voel ik me vast beter of dit soort gedachten helpen me niet, denk ik vaak. Ik censureer mezelf continu.

‘Op gewoon het leven moeilijk vinden rust nog altijd een taboe.

De laatste jaren zijn er veel bekende namen gevallen voor de verleidingen van depressie. Denk aan acteur Robin Williams, schrijver Joost Zwagerman en zanger Chris Cornell. (De laatste was een goede vriend van Chester Bennington en maakte er niet helemaal toevallig twee maanden vóór hem een einde aan; de sterfdag van Bennington is zelfs de verjaardag van Cornell.) Deze suïcidekaravaan, gecombineerd met de openheid van internet, heeft er onder andere toe geleid dat we nu veel opener over de ziekte praten.

Maar op dat andere, gewoon het leven moeilijk vinden, rust nog altijd een taboe. Het past niet in onze samenleving van ‘succes-betekent-geluk-dus-ongeluk-betekent-geen-succes’. En dat is zonde.

‘Het ergste is dat we onszelf en anderen te kort doen.

Negatieve gedachten en emoties wegstoppen kan voor lichamelijke klachten zorgen. En we sluiten ons af voor anderen als ze ons ‘geklaag’ niet willen aanhoren. Dat is al erg genoeg. Maar het ergste is dat we onszelf en anderen te kort doen.

Als je kunt toegeven dat het leven moeilijk is en dat iedereen aan het worstelen is, kun je niet anders dan jezelf en anderen respecteren. Het leven is geen makkie voor mensen. Al dat gepieker over onszelf en gebeoordeel van elkaar, ga er maar aan staan. Als je desondanks doorzet, ben je al een held.

Vanaf nu zijn daarom mijn gepieker en getwijfel aan mezelf een teken dat ik leef. En een reden te meer om van mijn medemens te houden – en van mezelf, trouwens.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s