Een half uur voor het geplande einde van een vergadering met zes anderen, stak een mannenhoofd zich onzeker om de deur. Dat hij de ruimte had gereserveerd. Waarna hij stil bleef. Hij had zijn pleit bezorgd. De voorzitter van mijn vergadering keek hem even aan en reageerde toen door te zeggen dat wij de ruimte hadden gereserveerd en haalde quasi-meewarig haar schouders op. De binnendringer bleef een tel stil en onderstreepte vervolgens zijn zaak door te herhalen dat de ruimte door hem en zijn groepje was gereserveerd. Weer een stilte. Om zijn overtuiging te laten blijken, vervolgde hij dat hij wel even in het reserveringssysteem wilde kijken. Dan zouden we allemaal zien dat hij een reservering had. Mijn voorvrouw herhaalde dat wij toch echt een reservering hadden.

Ik keek van de een naar de ander en weer terug en zei toen: ‘Wij kunnen wel even in dat hok verderop gaan zitten.’ Onder nog wat gesputter van mijn voorzitter, stonden we gezevenen op om op die andere plek onze vergadering voort te zetten.

Komisch vind ik dit. Twee volwassen mensen die in een soort Mexican standoff elkaar krachteloze kreten en stiltes toewerpen, die enkel zeggen: ik heb gelijk. Who cares wie er in zo’n situatie gelijk heeft? Het is bovendien niet meer te bewijzen. Als een van de twee partijen eerlijk zou zijn, zou die zeggen dat ie verongelijkt is dat ie niet geloofd wordt en gewoon helemaal geen zin heeft om de ruimte op te geven aan de ander. Of, als een van de twee wat nederigheid zou oefenen, zou ie de ander de ruimte geven. Maar eerlijk zijn, zou te gênant zijn. En nederig zijn is de ander laten winnen. Maar vooral zou het zorgen voor toenadering. Da’s te eng.

Dan maar liever een situatie die maar een klein beetje gênant is en waar je uiteindelijk allebei het gevoel hebt dat je een beetje verliest.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s