Pas geleden hoorde ik de oprichter van Second Love op de radio (www.secondlove.nl). Uiteraard ging het gesprek met deze meneer over de publieke verontwaardiging die er over dit internet-initiatief is uitgestort. Veel mensen vinden het namelijk niet kunnen dat niet alleen voor singles liefde bemiddeld wordt, maar ook voor mensen in een relatie. Het is niet netjes om mensen op het idee te brengen vreemd te gaan, vinden de tegenstanders.

Ik ben het niet per se met die tegenstanders eens. Mensen geef je niet ineens het idee dat vreemdgaan een optie is. Als je relatie niet meer spannend is, dan is dat idee al zelf in je hoofd ontstaan. En als je relatie bevredigend is, dan gaat zo’n site echt niet opeens je op een idee brengen. Of misschien is het nog anders: iedereen weet dat vreemdgaan kan. Dus het idee bestond al in ieders hoofd, long before Second Love came along.

Bovendien, als mensen het idee al hadden, maar altijd te laf waren om de daad bij het woord te voegen, wat verpest je dan met zo’n site als je die laffe mensen ertoe aanzet om dan nu wel vreemd te gaan? Als zo’n pipo dan dankzij zo’n site vreemdgaat en daarmee z’n relatie op het spel zet, dan maakt dat de situatie alleen maar transparanter. Dat lijkt me beter dan wanneer zo iemand jarenlang stiekem gaat zitten dromen over een slippertje, terwijl ie z’n vrouw verwaarloost. Dan heb je het ook maar gehad als je dankzij Second Love naast de pot piest, zogezegd.

Wat ik vooral laakbaar vind aan dit hele verhaal, is dat het een trend bevestigt, die ik heel erg niet ondersteun: de alles-vanuit-je-luie-stoel-trend. Geneticist Spencer Wells maakt in z’n boek Pandora’s Seed duidelijk dat we heel ver van onze voorouder de jager-verzamelaar zijn afgedwaald. Hij zegt dat we tegenwoordig het dichtst bij die jager-verzamelaar-status in de buurt komen als we op zoek zijn naar een parkeerplaats in de stad. Ik denk dat Spencer gelijk had. Eerder had ik misschien gezegd dat Spencer zich aanstelde en dat het jagersinstinct ook nog aan stond als ongelukkige mannen en vrouwen stiekem op jacht waren naar een stoute scharrel. Maar, dankzij Second Love hoef je ook voor dat soort dingen niet meer het huis uit. Je hoeft nu dus zelfs dát niet eens meer te verdienen.

Advertisements

One thought on “Second Love van de jager-verzamelaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s