Aegon, Delta Lloyd, ING en de Rabobank lieten deze week weten de Blokhypotheek niet aan te gaan bieden. Het product zou te ingewikkeld zijn en huizenkopers vragen er niet naar. Het idee van de Blokhypotheek is dat je hypotheek bestaat uit twee delen: een deel dat je moet aflossen en een leningdeel om je aflossing deels meteen mee af te betalen (geloof ik). Omdat je over dat laatste recht hebt op belastingaftrek, vallen de maandlasten lager uit. Het hypotheekproduct is onderdeel van het Woonakkoord en bedoeld om de woningmarkt weer vlot te trekken. De minister van Wonen, Stef Blok, is de trotse persoon naar wie het ding vernoemd is.

In een reactie op dit nieuws werd een mevrouw uit de Tweede Kamer – ik heb haar naam niet geregistreerd – op de radio om haar mening gevraagd. Zij zei twee dingen die ik de moeite van het vermelden waard vind: (1) ze vond dat de hypotheekverstrekkers zich aanstellen, omdat ze het product te ingewikkeld vinden en (2) de strenge regel geldt dat íedereen vollédig annuïtair móet aflossen (dus in vaste periodieke bedragen), maar er moet altijd ruimte zijn voor maatwerk.

Het eerste ding vind ik de moeite van het vermelden waard, omdat deze mevrouw daarmee de wereld op z’n kop zet. Jarenlang is banken en verzekeraars toegestaan veel te ingewikkelde producten te verkopen. Daarmee hebben ze de financiële wereld aan het wankelen gebracht. Nu zeggen ze een keer nee tegen iets ingewikkelds, vindt mevrouw dat ze niet zo kinderachtig moeten doen. Vink vreemd.

Als je bedenkt waar deze mevrouw vandaan komt, is het minder vreemd – maar nog steeds stom. Als lid van de Tweede Kamer heeft ze met het Woonakkoord ingestemd. Sterker nog, zij en tenminste 75 andere kamerleden hebben ervoor gezorgd dat die strenge regel van volledig aflossen minder streng is gemaakt. In het oorspronkelijke Woonakkoord was er geen ruimte voor zo’n raar product als de Blokhypotheek. Volledig annuïtair aflossen en daarmee basta. Doordat de achterban van partijen als die van die mevrouw zijn gaan zeuren, heeft men de regering gedwongen die strenge regel met ‘maatwerk’ aantrekkelijker te maken – zonder overleg met hypotheekverstrekkers, trouwens. Als deze mevrouw nu zou erkennen dat er een stom plan is bedacht, zou ze toegeven dat ze zelf ook stom bezig is geweest. En dat doen mensen, laat staan politici, niet snel. Dus moest ze wel de Blokhypotheek steunen en de hypotheekverstrekkers voor mietje uitmaken. Doelredeneren noemen we dat.

Dan blijft er nog dat ingewikkelde hypotheekproduct over. Waarom kan er nu nooit eens overheidsbeleid gemaakt worden waaruit blijkt dat de regering en de Tweede Kamer een rechte rug hebben? Een groot deel van de wereldeconomie is onderuit getrokken door mensen die leningen met leningen betaalden en banken die dat mogelijk maakten. Komt er een keer een voorstel dat daar werkelijk iets aan probeert te doen, passen we het weer aan, omdat de achterban het niet leuk vindt. Gaan we wéér leningen verstrekken om een lening af te kunnen lossen. We zijn met z’n allen volgens mij echt te gewend geraakt aan kunnen hebben wat we willen. Daarvan afkicken is blijkbaar nog te veel gevraagd.

Ik maak het vast allemaal veel te simpel en ik heb er ook niet voor doorgeleerd. Maar dit ruikt naar penny wise, pound foolish. Daar hoef je geen hypotheker voor te zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s