Ik móet even wat kwijt over de radioreclame van de Thalys. In die reclame wordt duidelijk gemaakt dat je heel goed met de Thalys voor je werk naar Parijs kunt gaan. ’s Ochtends heen, ’s avonds op tijd weer terug. Da’s fijn, hè?

Een mannelijke stem speelt een mogelijke klant van de Thalys en een vrouwelijke stem de vrouw van die mogelijke klant. Een derde, vrouwelijke stem is van de aanprijzer van de Thalys. Die laatste vertelt dat, als je met de Thalys naar Parijs gaat, je ’s avonds op tijd weer terug thuis kunt zijn. Hierop zegt de vrouw van de klant: “Om met mij uit eten te gaan!” Waarop de man zegt: “Ja…of m’n mail bij te werken!” En dan op een manier alsof ie z’n vrouw wegwuift en zij iets totaal irrelevants zegt.

Wat denken ze bij (het marketingbureau van) de Thalys? Of, beter nog, wat wíllen ze bij de Thalys? Dat mensen het idee krijgen dat het stoerder is om je mail bij te werken dan om met je vrouw uit eten te gaan? Ik heb het niet nagevraagd, maar ik vermoed dat het doel van deze opzet is, dat we het cliché-idee loslaten. Dat cliché van met de Thalys naar Parijs gaan, dat dat romantisch is. Dat je dat alleen doet als je een romantisch weekendje hebt geboekt. Als tegenhanger daarvan laten ze een zakelijke hork horen die zijn relatie ondergeschikt maakt aan zijn carrière. Dát zal ons leren!

Nou vind ik de Thalys al niet het toonbeeld van medemenselijkheid. Ik heb een paar keer bijvoorbeeld m’n ogen uitgekeken van mensen die duidelijk probeerden te maken dat iemand op hun stoel zat. Genieten! Zonder de ander aan te kijken, met slechts één of twee woorden en vaak in een andere taal dan die van degene die ze aanspreken, proberen ze te laten weten dat de ander op moet staan. Die ander doet hetzelfde, maar dan om duidelijk te maken dat ie echt niet op gaat staan. Heel bijzonder om naar te kijken. Als iets uit een natuurfilm.

Als ze bij de Thalys dan ook nog mensen proberen te lokken die hun mail belangrijker vinden dan hun huwelijk, dan wordt het denk ik pas echt gezellig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s