Een paar dagen terug was Whoopi Goldberg te gast bij College Tour – je weet wel, met Twan Huys. Het idee van het programma is dat de studenten ook zelf vragen mogen stellen aan de gast. Op een gegeven moment stond ene Maarten op. Hij zei haar dat hij veel te danken had aan Whoopi’s appearance in Star Trek. Ms. Goldberg speelt daarin Guinan, iemand die schijnbaar de beste vriend is van de captain, Jean-Luc Picard.

Maarten is licht autistisch, zo vertelde hij. Dankzij Guinan werd hij een trouwe kijker van Star Trek en later is hij zelfs lid geworden van de Star Trek-fanclub. In die fanclub heeft hij geleerd om te gaan met lastige sociale situaties. Als bewijs van zijn ‘sociale vorderingen’ haalde hij aan dat hij bijvoorbeeld getrouwd is en, niet onbelangrijk, nu daar zo, voor het oog van de camera, veel onbekenden en Whoopi Goldberg op was gestaan en dit zei.

Als dank voor zijn woorden, stond Whoopi op, liep naar hem toe en gaf hem een dikke hug. Maarten, volledig overrompeld, bedankte haar en zei dat hij van haar hield. Toen Whoopi eenmaal weer zat, wist Maarten nog net te zeggen dat hij een poster had meegenomen. Of ze… “I will do that right after the show,” zei Whoopi. Zij en Maarten hadden inmiddels aan twee woorden al genoeg.

Wat ik er zo mooi aan vond, is dat deze jongen niet probeerde indruk te maken. Bij veel van de andere vragen van de studenten kreeg ik de indruk dat ze stiekem hoopten dat Whoopi en/of het Nederlandse publiek opveerden van hun vraag, hun complimenteerden met hun spitsvondigheid, waarna de rest van College Tour over hen ging in plaats van over Caryn Elaine Johnson (de echte, minder rare naam van Whoopi). Ik overdrijf nu, maar in tegenstelling tot de rest, stond deze Maarten hier echt, volledig, zichzelf te wezen. En dat merkte je. Dat merkte Caryn. Dat was mooi.

Voor het fragment van Maarten en Whoopi zie hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s