Lodewijk Asscher wil een participatiecontract in het leven roepen voor álle immigranten. Twee dagen geleden was dit in het nieuws. De nieuws- en opiniemakers vielen over elkaar heen om te zeggen dat het puur symboolpolitiek was. Belangrijkste reden die ze daarbij gaven was dat het wettelijk niet af te dwingen valt, zeker niet voor EU-ingezetenen.

Het meest opvallende aan dit nieuws is wat beide kanten in dit verhaal gemeen hebben: het is blijkbaar normaal dat je participatie in een samenleving via juridische weg kan regelen. De minister komt met het idee om immigranten een contract te laten tekenen. Hij is de ene kant in dit verhaal. De ‘kritische pers’ is de andere kant. In plaats van dat zij het hele idee van het contract als instrument omver halen, is hun belangrijkste kritiek dat het contract niet afdwingbaar is. Iedereen vindt het blijkbaar normaal dat je een way of life, een cultuur, normen en waarden – geef het een naam – af kan dwingen door mensen hun handtekening onder een stukje tekst te laten zetten.

Bovendien, we hebben ook al het inburgeringsexamen. Het is iets minder vreemd, maar nog steeds best gek om te denken dat je mensen Nederlander maakt – whatever that may be – door ze de taal te leren en wat feitjes over Nederland bij te brengen in een klaslokaal. Waarom moeten we dingen die gaan over hoe mensen met elkaar op straat, in de winkel, op het werk of bij de dokter omgaan via een papiertje of in een afgesloten ruimte regelen? Wat is met dat (om het in goed ingeburgerd Nederlands te zeggen)?

Wat is er mis met het goeie ouwe gesprek? Als je iemand iets ziet doen dat je gek vindt, wees dan mans genoeg om op die persoon af te stappen en te vragen waarom ie dat doet. Niks is gemakkelijker én fnuikender voor de ‘integratie’ dan je mond houden en de ander stom vinden. Of je mond houden en een papiertje onder de neus van iemand stoppen dat ie moet tekenen, waarop staat dat zijn cultuur stommer is dan die van jou. Als je de ander probeert te snappen en durft te vertellen hoe jij erover denkt, dan krijg je onderling begrip en dán leef je samen.

Volgens mij zouden we het inburgeringsexamen moeten afschaffen en allemaal een gespreksexamen moeten afleggen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s