Transavia heeft, in zijn verweer tegen schadeclaims van reizigers die vertraging opliepen met een vlucht van de luchtvaartmaatschappij, haar passagiers vergeleken met gedetineerden. Transavia stelde dat mensen die ten onrechte in de gevangenis of voorarrest hebben gezeten, een veel lager bedrag krijgen dan mensen die vertraging hebben. Voor elke nacht gevangenis krijg je 80 euro en voor voorarrest 105. Via EUclaim kun je schadevergoedingen krijgen van 250 tot 600 euro voor vluchten met een vertraging van meer dan drie uur.

Ik hoorde de CEO van EUclaim – ja, je kunt ook CEO zijn van een bedrijf van twaalf man – gisteren op de radio uitleggen waarom het argument van Transavia onterecht was: je kunt passagiers niet vergelijken met gedetineerden, omdat ze niet dezelfde rechten hebben. Passagiers hebben namelijk recht op, and I quote, “een ligbed op Fuertaventura.”

Nu kun je Transavia’s verweer flauw en ongepast vinden, maar ik vind in dit geval vooral EUclaim de nare vriend in het gezelschap. Allereerst is het al een ding dat er een bedrijf is, speciaal om mensen te helpen hun claims voor vertraging met hun vlucht in te dienen. Dat getuigt van een soort opportunisme dat klinkt als vrijheidsstrijder, maar ruikt als terrorist. Daarnaast is de schending van de rechten van mensen die onterecht vastzitten – wiens vrijheid ontnomen wordt – ondergeschikt maken aan de rechten van vakantiegangers – met bovenaan hun Bill of Rights: het recht op een “ligbed op Fuertaventura” – raar en respectloos.

Bovendien, ook al voert Transavia dit soort verweer puur uit eigenbelang en is ook dit bedrijf opportunistisch, wat is er mis met wat relativering? Wachten op je vliegtuig ís toch niet erger dan in de gevangenis zitten? En als we met z’n allen zo graag supergoedkoop op zonvakantie willen, dan kan het voorkomen dat je vliegtuig niet helemaal in orde is op het moment van vertrek. Sowieso, wat is dan drie uur wachten? Je gaat toch op vakantie? Je hebt toch tijd? Ik ken weinig mensen die 200 euro per uur netto verdienen, maar als je een vlucht naar Fuertaventura boekt en je hebt de mazzel dat je drie uur vertraging hebt, verdien je in die drie uur 600 euro. En dat in je vakantie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s